CULTURA

Cardona i el seu entorn disposen d’un interessant patrimoni cultural fruit de la seva basta història, de la qual ja es té testimoni des de l’època dels ibers.

Les visites al complex salí, muntanya de sal, antigues explotacions mineres i museu, o el nucli antic de Cardona i el Castell, són indispensables per entendre l’evolució de la vila i conèixer una mica de la història de Catalunya.

Les tres activitats són tranquil, no cal sortir de Cardona, aptes per a tots i ideals per compartir en família.

Castell de Cardona

Situat al centre de Cardona, durant el seu recorregut els faran reviure els més de 1.000 anys d’història, llegendes, anècdotes, guerres i curiositats que amaguen les pedres d’aquest fantàstic castell.

El conjunt monumental del castell i la canònica de Sant Vicenç està integrat per elements que són el resultat dels 2.500 anys d’ocupació humana de la seva muntanya. Des dels seus 585 m d’alçada, es gaudeix d’un domini visual privilegiat sobre la conca fluvial del riu Cardener i la sal que aflora a Cardona, circumstància que feia d’aquesta muntanya un lloc emblemàtic per defensar l’accés al seu salí i el comerç de la sal a través de les valls del Cardener.

Construït en l’any 886 per ordre de Guifré el Pilós, és una excel·lent combinació d’estils romànic i gòtic. Des de 1976 funciona com a parador de turisme, però es pot visitar el recinte emmurallat i passar a la canònica de Sant Vicenç, una mostra del romànic primitiu a Catalunya que va ser consagrada l’any 1040 i que ha estat declarada monument nacional.

Aquest monument nacional constitueix un veritable compendi de fortificació militar. L’explotació de les salines, en cada època, ha deixat la seva empremta a la fortalesa. Va ser seu d’un dels llinatges nobiliaris més influents del país: els Vescomtes, Comtes i finalment Ducs de Cardona, “els rics senyors de la sal” que es van emparentar amb les cases reials europees més importants. El Castell ha estat impenetrable a tots aquells que històricament l’han volgut conquerir, va ser defensat heroicament en la Guerra de Successió (1711-1714) constituint-se com l’últim bastió de la causa austriacista, d’aquí el seu “títol” d’últim bastió de les llibertats catalanes.

Centre Medieval de Cardona

Durant el recorregut del centre històric de Cardona els guies, els faran reviure la història, les llegendes, anècdotes i curiositats amagades en cada racó del poble. Cases de nobles mercaders, porxos, voltes gòtiques, la capella de Santa Eulàlia, l’Ajuntament, el conjunt parroquial de Sant Miquel, la Casa Graells, etc.

El nucli antic de Cardona està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de conjunt històric des de l’any 1992. Els seus orígens es situaran a la primera meitat del segle XI, quan es va formar un petit burg o raval entorn del mercat que se celebrava al peu de la muntanya del castell.

Mines de Sal de Cardona

Una altra activitat imprescindible per a realitzar a Cardona és la visita al Parc Cultural de la Muntanya de Sal, i no només perquè s’hagi convertit en el símbol de Cardona si no per que aquesta muntanya és un fenomen únic a Europa que va aparèixer de manera natural fa més de 40 milions d’anys.

La muntanya de sal, a la qual ja es treballava en temps dels romans, va ser una mina en funcionament durant gairebé tot el segle XX. El 1990, com a conseqüència de l’evolució industrial, l’activitat extractora es va acabar i la muntanya es va obrir al públic.

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal ofereix al visitant: Un passeig per les antigues instal·lacions mineres: Sota la imponent imatge del castellet de l’antic pou d’extracció del mineral Maria Teresa (46 metres), s’estén l’àrea museogràfica que explica la història de l’explotació industrial de la Vall. També es pot veure la maquinària d’extracció mineral del pou, tal com era quan estava en ple funcionament.

Un recorregut guiat a 86m de profunditat: A l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, es manifesten amb tot el seu esplendor i espectacularitat els diferents plecs i vetes del jaciment i la diversitat de minerals. S’accedeix amb cotxes 4×4 i un cop dins del recorregut és a peu i es pot observar les vetes de sal de diferents colors i les formacions d’estalactites i estalagmites. Un lloc únic al món!

Category
Cardona i Tradicions